ESERO România pune la dispoziție, prin intermediul acestui site, un număr de resurse didactice prin care spațiul cosmic poate fi folosit ca un context creativ pentru învățarea materiilor STEM. Materialele existente sunt completate periodic cu resurse noi, motiv pentru a vizita des site-ul nostru.
(credit foto: Prof. Consuela Colțan)
- Paxi: Paxi este mascota educațională a Agenției Spațiale Europene. Alături de el, copiii din grupa de vârstă 6-12 ani, dar și colegii lor mai mari, pot explora sistemul nostru solar și nu numai. Il puteti urmari pe Paxi pe Youtube in limba românâ și puteți descărca un caiet de activități de la adresa http://www.esero.ro/?page_id=316
- Resurse pentru clasele primare, gimnaziale și liceale: “Să învățăm prin Spațiu”: Dezvoltate de către Biroul pentru Educație al Agenției Spațiale Europene cu concursul birourilor ESERO naționale, “Să învățăm prin Spațiu” (“Teach with Space”) sunt o serie de resurse dedicate profesorilor din învățământul preuniversitar care pot atrage elevii către STEM prin predarea a diverse discipline în context spațial. Acestea constau din câte un ghid al profesorului și din fișe de lucru pentru elevi în format .pdf. Pe site-ul ESERO România și ESA cele dedicate învățământului primar sunt publicate cu copertă roșie, în vreme ce resursele “Să învățăm prin Spațiu” pentru gimnaziu și liceu, de asemenea disponibile pe acest site, au coperta albastră.
- Resurse pentru clasele primare: “Calatorie prin Spatiul Cosmic in 80 de lectii”. Dezvoltata de catre ESERO Olanda, seria “Calatorie prin spatiul cosmic in 80 de lectii” este una din cele mai cuprinzatoare resurse STEM care folosesc spatiul cosmic ca poarta de intrare catre fascinanta lume a stiintelor, tehnologiei, ingineriei si a matematicii. Pe site-ul ESERO România sunt disponibile la adresa esero.ro/?page_id=576.
- Resurse de astronomie, disponibile la adresa http://www.esero.ro/?page_id=323 – ca de exemplu “14 Pasi spre Univers” – cel mai nou manual de astronomie publicat de catre NASE, Poluarea luminoasa – suport de curs – autoare d-na Luminita Chicinas, Ambasador al Spatiului sau Sistemul Solar – suport de curs – autoare d-na Luminita Chicinas.
- Broșura de informare ESA – Agenția Spațială Europeană a dat publicității o broșură de informare în limba română cu privire la activitățile desfășurate: “Noi suntem ESA”.
- Cariere spațiale! Vrei să devii astronaut, sau să ai o carieră în domeniul spațial? Când ne gândim la explorarea spațiului cosmic, prima imagine care ne vine în minte este cea a unui astronaut. Aceasta este, însă, doar una din nenumăratele profesii legate de explorarea spațială. Un astronaut călătorește într-o rachetă, poartă un costum special, comunică cu Pământul, realizează experimente științifice, toate acestea fiind rezultatul muncii în echipă a unor profesioniști de înaltă clasă. Pe lângă mulți, mulți alții, există experți ce planifică misiunea, alții ce construiesc racheta, alții ce proiectează costumul; de asemenea unii analizează datele științifice primite, alții fac teste medicale. Majoritatea celor ce lucrează în domeniu au pregătire științifică și în inginerie; foarte importante fiind și matematica și științele naturii. Această broșură creată în cadrul proiectului “Space Awareness” (traducere în limba româna – Cornelia Melcu – Consul al Spațiului ESERO România) conține informații despre diferite ocupații legate de domeniul științelor spațiale, precum cercetători, ingineri, tehnicieni, nutriționiști. Descărcați broșura (28 MB) de aici, si începeți numărătoarea inversă către o carieră spatială. 10 … 9 … 8 … 7 … 6 …