Vinerea aceasta, 24 Aprilie, începând cu ora 15:00, sunteți invitați la cel de-al treilea eveniment din seria de întâlniri cu spațiul cosmic la voi acasă. Partenerul vostru de dialog va fi Radu Mihalache, coordonator al departamentului de „Cercetare – Dezvoltare Sateliți și Echipamente pentru Spațiu” din cadrul COMOTI – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare, București. Radu Mihalache ne va vorbi despre „Cum aduci în siguranță mostre de sol de pe Phobos”.
Întâlnirea, organizată de către ESERO România – o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română – va avea loc online prin intermediul unei sesiuni “Facebook Live” găzduită la adresa https://www.facebook.com/esero.romania/ .
Vineri, Radu Mihalache va prezenta contribuția COMOTI în cadrul programelor de explorare planetară și în dezvoltarea echipamentelor specifice industriei spațiale. Prezentarea va pune accent pe rezultatele obținute de COMOTI în cadrul unui proiect finanțat de ESA ce a avut ca obiectiv dezvoltarea unui sistem de închidere și etanșare pentru o misiune de prelevare și aducere pe Pământ a 100 grame de regolith de pe Phobos (unul din cei doi sateliți naturali ai planetei Marte). În a doua parte a prezentării vor fi atinse aspecte ce țin de procesul de dezvoltare a unui echipament pentru spațiu, având ca referință proiecte implementate în cadrul mai multor misiuni/programe spațiale.
Radu Mihalache este absolvent al Universității Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială – Sisteme de propulsie, precum și al Facultății de Management Financiar Contabil, Management din cadrul Universității Spiru Haret din București, 2009. Și-a continuat studiile cu un masterat în cadrul Universității Politehnica din București (Facultatea de Inginerie Aerospațială, Propulsie Aerospațială – Poluare Fonică și Chimică, 2011) unde este, la ora actuală, doctorand. Din Aprilie 2010, Radu Mihalache este angajat al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI (CS III din 2013), unde începând cu anul 2018 coordonează Departamentul Cercetare – Dezvoltare Sateliți și Echipamente pentru Spațiu. Din 2012, este implicat în proiecte naționale și internaționale privind domeniul spațial ca director de proiect sau membru în cadrul echipelor de implementare, având ca scop dezvoltarea de turbopompe, sisteme de manipulare, asamblare și testare la sol sau mecanisme și alte componente pentru diferite misiuni spațiale.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI integrează activitățile de cercetare științifică, proiectare, producție, experimentare, testare, transfer tehnologic și inovare în domeniul turbomotoarelor de aviație, motoarelor industriale cu turbină cu gaze, a mașinilor paletate de turație înaltă și, începând din 2012, a echipamentelor specifice domeniului spațial. COMOTI oferă servicii complete pentru industria spațială și este implicat în numeroase proiecte ale Agenției Spațiale Europene (ESA), Uniunii Europene (UE) și Agenției Spațiale Române (ROSA), contribuind la misiuni și programe spațiale precum: Mars Robotic Exploration Preparation-2 Programme, JUpiter ICy Moons Explorer, Future Laucher Preparatory Programme (Ariane 6, VEGA C), PROBA-3, etc. Portofoliul de produse dezvoltate de COMOTI include: sisteme de integrare, testare și asamblare la sol (MGSE), sisteme de propulsie, mecanisme pentru industria spațială, antene pentru sateliți, pompe pentru sisteme active de control al temperaturii.
Vă așteptăm, așadar, vineri la ESERO România – https://www.facebook.com/esero.romania/ .