- Organizatorii și scopul concursului
1.1. Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială ESERO România, denumiţi în continuare Organizatori, sunt iniţiatorii la nivel naţional ai Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu. Proiectul este realizat cu scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja promovarea educaţiei şi a viitorilor oameni de ştiinţă.
1.2. Pentru a asigura buna funcționare a proiectului educațional, Organizatorii au hotărât următoarele:
- Concursul să aibă un Regulament Oficial;
- Participanţii la acest concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile Regulamentului Oficial;
- Organizatorii și juriul își rezervă dreptul de a modifica sau schimba Regulamentul Oficial.
- Condiții de participare
2.1. Competiţia de Rovere Exo-RO este deschisă elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ din România şi care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani în momentul înscrierii în concurs.
2.2. Aceştia pot participa la concurs numai în echipe mixte fete/băieţi de câte 4 elevi provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ, coordonaţi de către un profesor de ştiinţe. Echipele inscrise in concurs nu-si mai pot modifica componenta. Echipele pot avea in componenta maxim doi elevi care au participat la editiile anterioare ale competitiei EXO-RO.
- Taxe
3.1. Nu se percep taxe de înscriere sau de participare la concurs.
3.2. Echipele îşi vor acoperi costurile pentru realizarea proiectelor fie individual, fie prin sponsorizări, până în limita a 3500 RON pentru hardware, fiind necesară depunerea de documente justificative în cursul finalei, care să demonstreze că roverul nu are componente mai scumpe decât această limită.
3.3. Finaliștii își vor acoperi costurile de deplasare la Vulcanii Noroioși, județul Buzău.
3.4 Organizatorii asigură costurile de cazare şi masa pentru echipele participante în etapa finală a competiţiei.
- Misiunea ştiinţifică
4.1. Echipele participante la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu vor construi un rover de dimensiuni mici. Scopul competiției este de a testa cunoştinţele teoretice şi practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei.
4.2. Misiunea ştiinţifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg şi un volum maxim in format pliat dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm. Roverul va fi telecomandat, participantii neputand avea contact vizual direct cu acesta, navigarea desfasurandu-se prin intermediul camerelor de luat vederi ale roverelor sau senzorilor.
4.3. Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere (de exemplu http://www.robofun.ro/senzori,https://www.sparkfun.com/categories/146).
- Înscrierea în competiţie
5.1. Înscrierea în competiţie se poate face numai în etapa de preselecţie şi va fi realizată de către profesorul coordonator al fiecărei echipe, prin completarea formularului electronic de înscriere în limba engleză. Acest formular este disponibil online Registration_Form EXO-RO 2016 şi cuprinde informaţii cu privire la identitatea participanţilor, precum şi o prezentare succintă a conceptului pe care echipa doreşte să îl realizeze în cadrul competiţiei.
5.2. Formularele de înscriere incomplete sau care nu sunt însoţite de o prezentare a proiectului nu vor fi luate în considerare. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a nu îşi justifica decizia şi de a nu anunţa ulterior participanţii care nu au respectat condiţiile de înscriere precizate în prezentul regulament.
5.3. După descărcarea şi completarea formularului în limba engleză de către cadrul didactic coordonator al echipei, acesta va fi trimis în format electronic la adresa exo-ro@rosa.ro. În termen de doua zile lucrătoare, reprezentantul echipei va primi pe adresa de e-mail furnizată un mesaj de confirmare a înscrierii în concurs din partea Organizatorilor. In lipsa e-mailului de confirmare, coordonatorul va trebui sa faca cunoscut acest lucru la adresa virgiliu.pop@rosa.ro.
5.4. Toate materialele înscrise de către participanţi sunt proprietatea ROSA şi vor putea putea fi folosite în scopul promovării proiectului educațional.
- Etapele competiţiei
Competiţia naţională de rovere pentru elevii de liceu este formată din două etape: preselecţia pe regiuni de dezvoltare şi etapa finală.
6.1. Prelecţia
6.1.1. Lansarea concursului şi anunţul de deschidere a aplicaţiilor vor avea loc în data de 25 iunie 2016. Anunţul de deschidere a aplicaţiilor va fi făcut public la nivel naţional de către Organizatori pe website-ul ROSA (www.rosa.ro), pe website-ul ESERO (www.esero.ro), pe paginile de Facebook ROSA în limba română şi în engleză, pe platformele online ale partenerilor şi prin trimiterea unui comunicat către presă.
6.1.2. La nivel regional si judetean, Ambasadorii si Consulii Spaţiului vor fi responsabili de promovarea competiţiei către profesorii de specialitate şi instituţiile de învăţământ.
6.1.3. În această etapă echipele se pot înscrie la concurs prin completarea formularul online care va putea fi descărcat, completat pe calculator, şi care va cuprinde secţiuni dedicate prezentării echipei, a coordonatorului şi a propunerii de proiect, precum şi a misiunii secundare. După completare în limba engleză, formularul va fi trimis la adresa exo-ro@rosa.ro.
6.1.4. Cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării sunt:
Regiunea 1 Nord-Est, cu judeţele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;
Regiunea 2 Sud-Est, cu judeţele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea;
Regiunea 3 Sud, cu judeţele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman;
Regiunea 4 Sud-Vest, cu judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;
Regiunea 5 Vest, cu judeţele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
Regiunea 6 Nord-Vest, cu judeţele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj;
Regiunea 7 Centru, cu judeţele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu;
Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov: București și Județul Ilfov.
6.1.5. În etapa de preselecţie va fi selectată câte o echipă finalistă din fiecare regiune de dezvoltare a ţării.
6.2. Etapa finală
6.2.1. Ȋn această etapă echipele selectate vor lucra la construirea roverului propus in formularul de inscriere.
6.2.2. Tot în această etapă echipele participante vor deschide o pagină de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind să strângă un număr cât mai mare de fani, să îi ţină la curent cu evoluţia proiectului lor şi să facă cunoscută publicului implicarea în competiţia de robotică pentru elevii de liceu. Popularizarea proiectului va reprezenta unul din criteriile de evaluare în etapa finală a competiţiei.
6.2.3. Echipele finaliste vor fi nevoite să prezinte un raport tehnic către juriu înainte de finală şi să realizeze o prezentare ppt. a echipei şi a proiectului pentru finală. Raportul ethnic va fi intocmit dupa un sablon trimis de catre organizatori echipelor finaliste.
6.3. Prezentarea proiectelor şi premierea
6.3.1. Prezentarea proiectelor va avea loc odată cu premierea, la Vulcanii Noroioşi, în septembrie 2016.
- Calendarul competiţiei
- Lansarea concursului: 25 iunie 2016
- Perioada de trimitere a propunerilor: 25 iunie – 17 iulie 2016
- Jurizarea propunerilor: 18-19 iulie 2016
- Publicarea pe site-ul ROSA a numelor echipelor finaliste: 20 iulie 2016
- Realizarea roverelor: 20 iulie – 15 septembrie 2016
- Finala: 15-17 septembrie 2016, Vulcanii Noroioşi, Buzău
- Criterii de jurizare
8.1. Criterii de jurizare în cadrul preselecţiei
Toate înscrierile în preselecţie vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:
- Nivel de inovare
- Creativitate
- Fezabilitate
- Incorporarea elementelor de robotică în programa şcolară
- Existenţa unei viziuni a echipei, demonstrată prin prezentarea succintă a etapelor de parcurs în realizarea roverului
- Existenţa unei strategii a echipei, în care fiecare membru are rolul său bine stabilit în funcţie de calităţile/atuurile sale.
8.2. Criterii de jurizare în etapa finală
Echipele vor fi evaluate luând în calcul următoarele elemente:
Valoarea educaţională – 20%
În acest caz, juriul va evalua calitatea prezentării, efortul depus de echipă în realizarea proiectului şi cât de multe cunoştinţe au acumulat participanţii pe parcursul competiţiei.
Realizările tehnice – 50%
Vor fi luate în considerare aspectele inovatoare ale proiectului, cum ar fi: misiunea selectată și echipamentele hardware / software utilizate.
Vor fi luate în considerare, de asemenea, modurile în care echipele au obținut rezultatele, dar şi cât de fiabile sunt proiectele lor.
În cazul în care robotul construit nu şi-a îndeplinit misiunea, dar echipa poate să explice motivele şi să sugereze îmbunătăţiri pentru proiect, acestea vor fi luate în considerare la rândul lor în mod pozitiv.
Lucrul în echipă – 15%
Juriul va evalua cât de bine a lucrat împreună echipa pentru îndeplinirea sarcinii, cât de eficientă a fost împărţirea sarcinilor, calitatea planificării şi a execuţiei, precum şi demersurile făcute pentru finanţare, sprijin şi consiliere.
Popularizarea proiectului de echipă – 15%
Pe baza acestui criteriu juriul va evalua cât de bine a fost promovat proiectul echipei folosind Facebook, precum şi popularizarea proiectului în instituţia de învăţământ de apartenenţă a elevilor, dar şi în comunitatea locală.
Vor fi luate în considerare, de asemenea, pagini web, bloguri, prezentări, materiale promoţionale, articole din presa care menţionează echipa etc.