Vineri, 12 Iunie, spațiul cosmic vă este adus acasă de către Telescopul Spațial “Hubble”. Invitatul episodului final din seria acestui an școlar a întâlnirilor noastre este Dr. Sandor Kruk, cercetător la Agenția Spațială Europeană (ESA) în Olanda, unde lucrează în analiza datelor obținute de misiunile științifice ale ESA. Fost olimpic internațional la astrofizică, Sandor a studiat la University College London în Marea Britanie și a absolvit doctoratul la Universitatea Oxford cu o teză în evoluția galaxiilor și citizen science, prin proiectul Galaxy Zoo, care invită publicul larg să contribuie la cercetare. Sandor este co-fondator al Romanian Science Festival, un proiect de educație non-formală al cărui scop este de a inspira elevii spre înțelegerea științelor aducând mentori români din străinătate în școlile din România.
Vineri, Sandor ne va vorbi despre cea mai de succes misiune spațială științifică a NASA și ESA, telescopul spațial Hubble. În cei 30 de ani de existență, Hubble a produs sute de mii de imagini cu nebuloase, galaxii, roiuri de galaxii și lentile gravitaționale care au revoluționat înțelegerea noastră asupra Universului și au fascinat publicul larg. Hubble ne-a arătat cum se formează stelele, cum trăiesc și cum mor, și a descoperit cele mai indepartate galaxii din Univers, dezvăluind detalii complicate despre formele, structurile și istoria lor. Astăzi, Hubble continuă să dezvăluie știința inovatoare contribuind cu și mai multe răspunsuri la întrebările majore ale astronomiei, iar în viitor el va fi succedat de misiunile Euclid și James Webb Space Telescope.
Întâlnirea, organizată de către ESERO România – o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Română – va avea loc online prin intermediul unei sesiuni “Facebook Live” găzduită la adresa https://www.facebook.com/esero.romania/ .
Ne vedem, așadar, vineri 12 Iunie la ora 15.
